Voortgezet onderwijs

KunstFort Asperen heeft voor 2012 een nieuw programma ontwikkeld voor scholen in het voortgezet onderwijs en basisonderwijs. We bieden de volgende mogelijkheden in het voortgezet onderwijs:

1. Bezoek en rondleiding

Elke klas is welkom spontaan langs te komen tijdens de openingstijden van het Fort, mits er genoeg eigen begeleiding bij aanwezig is. De leerlingen halen echter meer uit hun bezoek wanneer er gebruikgemaakt wordt van rondleidingen door onze eigen ervaren gidsen. Hiervoor moet wel een afspraak worden gemaakt. De toegang is € 2,- per leerling. Een gids voor maximaal 15 leerlingen kost € 15,-.
Een rondleiding langs de exposities in 2012 (Voedsel van de toekomst – design, en Hou je dapper – historisch) duurt circa 50 minuten. Het KunstFort kan de docenten desgewenst ook helpen met het formuleren van vragen waarop de leerlingen tijdens hun bezoek zelf de antwoorden kunnen vinden. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

2. Bezoek met opdracht: maak een voorpagina van de “Asperensche Courant” uit 1939

Hiervoor moeten de leerlingen voor hun fortbezoek het boekje “Hou je dapper” gelezen hebben, of delen hieruit. Tijdens het bezoek aan het fort maken ze zelf foto’s in en rond het fort met eigen cameraatjes of telefoons. Met een programmaatje als van ‘nieuws in de klas’ kunnen leerlingen later in kleine groepjes op de schoolcomputers hun kennis met wat eigen fantasie verwerken in een zelfgemaakte krantenpagina uit 1939. Dit kan begeleid worden door de eigen docenten. Eventueel in samenwerking met een van de medewerkers van het KunstFort in overleg. Hier worden Geschiedenis en Nederlands gecombineerd.

3. Filmworkshop ‘Hou je Dapper’ door ‘Cultuur op Maat’

Deze workshop wordt aangeboden door ‘Cultuur op Maat’ uit Gorinchem in samenwerking met het Filmhuis. Hij wordt compleet gegeven door een ervaren, professionele filmdocent en bestaat uit drie lesblokken, waarvan éen op het fort.

Les 1: blokuur van 100 minuten: voorbereiding op school. Introductie op het project en informatie over het fort, de geschiedenis en de Waterlinie. Er worden scènes voorgelegd die parallel lopen met de verhaallijnen uit het boek “Hou je dapper” die in bepaalde ruimten van het fort gespeeld kunnen worden. De leerlingen lezen de scènes zelf voor en gaan in kleine groepjes elk een van de scènes met een korte verhaallijn voorbereiden met eigen tekst en zelfgekozen kleding.

Les 2: 2,5 uur (150 minuten) op het fort zelf. De scènes worden hier om de beurt uitgevoerd en gefilmd vanaf een statief, terwijl de rest van de klas kijkt of helpt. Van deze scènes wordt een film gemaakt.

Les 3: 60 minuten op school. De film wordt vertoond en besproken.

Kosten: totaal incl. DVD/ reiskosten € 375,00 . Dit kan worden betaald via de cultuurkaart!
Het fort is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.
De filmworkshop kan ook op maandag plaatsvinden.

Meer informatie en afspreken

Neem voor meer informatie of om een afspraak te maken contact op met Beatrijs Schweitzer op 06-23598418 of via info@kunstfortasperen.nl.