de kunstkoop-regeling blijft populair

Ondanks dat de kunst het zwaar te verduren heeft blijkt de KunstKoop-regeling ongewijzigd populair. Het aantal mensen dat gebruik maakt van deze gunstige regeling om kunst te kopen blijft stabiel.

wat is kunstkoop?

De KunstKoop-regeling is een renteloze lening om kunst toegankelijker te maken voor een groter publiek. Particulieren kunnen terecht bij 100 galeries verspreid over Nederland. Deze regeling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds betaalt het rentebedrag aan de financiële instelling. Op deze manier zijn mensen stukken goedkoper uit dan wanneer ze zelf een lening afsluiten. Zelfs bij de goedkoopste kredietverstrekker betaal je al gauw 5 tot 7 procent rente over je lening.

Maandelijks wordt er gemiddeld 110 keer gebruik gemaakt van de regeling. Jaarlijks kopen er 1.300 particulieren in totaal voor ruim €5.000.000 aan kunstwerken. De bekendheid van KunstKoop onder de kunstkopers is sinds 2010 met 6% gestegen naar 90%. Uit onderzoek in opdracht van Nederlandse Galerie Associatie (NGA) en Mondriaan Fonds en het ministerie van OCW blijkt dat er een gelijkblijvende interesseis voor de regeling in de afgelopen jaren. Er is zelfs sprake van een lichte stijging. Dit is opmerkelijk nieuws, want uit onderzoek van de NGA blijkt dat de recessie duidelijk merkbaar is geweest. Er is minder gekocht door particuliere kunstkopers en er zijn ook kleinere bedragen uitgegeven aan kunst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *