kunst als slachtoffer van de bezuinigingen

In economisch slechtere tijden moet er gesneden worden in uitgaven en subsidies. De kunstbranche heeft de bezuinigingen gemerkt, maar de bezuinigingen blijven nog merkbaar, ook nu het economisch weer iets beter lijkt te gaan.

In juni van dit jaar is aangekondigd dat de Rabobank haar museum gaat sluiten. Na de zomer gaat de museum onder de naam Rabo Kunstzone, haar deuren sluiten. Rabobank was de enige bank met een gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte. Als reden geeft de bank aan dat ze hun kunstbeleid gaan versoberen. De expositieruimte die beschikbaar komt willen ze anders gaan gebruiken. De bank heeft een bedrijfscollectie van 2.000 kunstwerken. Deze houden ze in stand.

signaal afgeven naar de klanten en de werknemers

Op deze manier wil de bank ook een signaal afgeven naar de klanten. Iedereen moet in tijden van crisis opletten met het uitgeven van geld. Het investeren van grote bedragen in kunst, vindt de bank moeilijk te verantwoorden in deze economisch slechte tijden. Er moet op de uitgaven gelet worden en het personeelsbestand moet krimpen. Een versobering van het beleid met betrekking tot kunst vinden ze er goed bij passen.

Bij de banken ING en ABN Amro zien we vergelijkbare bewegingen. ING heeft de afgelopen jaren 10.000 van de 25.000 kunstwerken afgestoten. Bij de ABN gaat het om 7.000 verkochte kunstwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *